tirsdag 11. september 2012

Ø1.01 Kort Analyse av bloggen ITfag


Kort Analyse av bloggen ITfag


Bloggen vi skal se nærmere på heter ITfag og har som overskrift "Teknologi. Data. Læring. Deling." Den tar for seg faglig relevante nyheter, artikler og guider i ITfagene på AITEL (Avdeling for informatikk og e-læring) ved Høyskolen i Sør-Trøndelag. ITfagene er innenfor teknologi, IKT, programmering, web, sosiale medier, læring og forskningsarbeid. Man kan ta 55 høgskolefag nettbasert ved HIST. 

Bloggen promoterer skolen på mange vis ovenfor studenter, faglig tilsatte, mulige studenter som trenger faglig påfyll eller nye søkere. Dette er lesergruppene bloggen sikter mot. Den er med på å gi et ferskere og kanskje mer helhetlig inntrykk av hva som foregår på AITEL enn hva skolens nettside gjør (som oppdateres sjeldnere og er mer generell). Hensikten med denne bloggen vil være og vise at det er et levende faglig miljø ved AITEL som man som leser får et innblikk i (nevnte faglige områder), og det ligger gjennom bloggen en invitasjon til å delta eller søke på fagene.

Det er Faglærer Svend Andreas Horgen som driver bloggen, men mange av de andre faglærerene publiserer også blogginnlegg her. Et blogginnlegg er er en lang eller kort "artikkel" slik som denne du leser nå.
Arkivet til bloggen går så langt tilbake som juni 2010. Det er 154 artikler eller blogginnlegg her. Det skrives blogginnlegg relativt ofte innenfor skoleåret med 4-6 innlegg hver måned. Innleggene dukker også opp på facebook gruppen for AITEL.


30.aug 2012Kommentarer kan legges inn på hver enkelt blogginnlegg av leserene (som egentlig kan være hvem som helst). Ofte fir kommentarer merverdi til startinnlegget, men det er avhengig av om forfatteren svarer på kommentaren med sin egen kommentar eller redigerer startinnlegget (forbedrer eller retter opp eventuelle feil det er henvist til). Her er et eksempel med kommentar og svar hvor det gir merverdi til blogginnlegget ved at andre i samme posisjon som kommentatoren Adrian får en aktualisering at det kan være lurt å ta faglig påfyll ved AITEL. Lesere med samme spørsmål får også dermed svar. Eller de får svar på et spørsmål de ikke hadde tenkt på, men som er aktuelt for de. Kommentarer viser også at det er interesse for bloggen eller blogginnlegget. At folk leser dette og engasjerer seg nok til å kommentere viser at det er populært har deri også en merverdieffekt for bloggen. Det er sosiale media.



Platformen som benyttes er Wordpress og temadesignet er devolux.nh2.me. Det benyttes fordi det er en veldig progressiv stil som er leken, men samtidig opprettholder at dette er en fagblogg. Designet ligger veldig tett opptil skolens logo og fargevalg og skolens nettside. Videre er dette tema veldig enkelt og oversiktlig samtidig som det har mye funksjonalitet. Plattformen Wordpress er sikkert valgt med hold i at den er enkel i bruk for alle ved avdelingen uten at man må ha spesielt gode webprogrammeringstalenter (fordi ikke alle holder på med webdesign og det er tidsbesparende og velge en enkel platform alle kan bruke).

Det er veldig lange blogginnlegg enkelte steder og det er ikke så veldig attraktivt og litt utenfor idealbloggens rammer. Det blir litt mer artikkel enn blogginnlegg og innstiller leseren på at "oi, det var langt" heller enn å dra leseren inn i temaet i innlegget. Så et kort blogginnlegg med en lenke videre til hele artikkelen hadde kanskje vært bedre i denne sammenhengen. Videre går det an å klikke på hvert innlegg for å lese den alene. Hvorfor ikke ingressmuligheten er brukt her er rart. Dette er dessverre ikke demonstrert i denne bloggen du leser nå som har igrunn blitt ganske lang. Det er også rart at ikke bildene som opptar veldig mye plass er lagt inn i teksten på en designmessig estetisk måte. De er bare plassert i mellomrom mellom teksten. Dette kan ha med at ikke alle bloggforfatterene vet hvordan.
Det er smart at de siste fem innleggene ligger i en boks på høyre side som navigasjonsmulighet. Samme gjelder for tagg skyen som ligger nedenfor. En tagg hjelper brukeren av nettsiden med å manøvrere seg gjennom tema. En tagg viser til hvilke temaer som omhandler akkurat det temaet og sorterer bloggen etter valgte tagg tema og viser bare de blogginnleggene som er innenfor dette tema i kronologisk rekkefølge for publisering. Dette gir leserene en enkel måte å navigere blogginnleggene etter hva vedkommende er interessert i å lese om. Snedig!

Bloggen heter ITfag fordi den handler om ITfag. Mens denne bloggen heter skisma fordi det var håpløst å finne et navn som ikke allerede var tatt på Blogger. Men også fordi skisma betegner brudd, konflikt eller uenighet med samtiden, hvilket implisitt betyr ny(e) retning(er) som igjen gir vekt til utvikling og det virket passende.

ITfag bloggen spiller en vesentlig rolle i sin bruk av sosiale media ved at den prøver å engasjere studenter, søkere og tilsatte (ved AITEL), og videre omverden at det er et levende fagmiljø som driver med mye rart og at det er spennende! Bloggen er en del av skolens IT-strategi.
AITEL er en avdeling som følger med i utviklingen (fordi den må i tilknyttning til faget) - er budskapet. Bli med!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar