tirsdag 23. oktober 2012

Ø4.01 Google analytics


http://www.google.com/analytics/

Google analytics er et gratis online verktøy fra Google. Opprinnelig var tjenesten ment for webmastere og teknologer, men er hovedsaklig brukt av markedsførere. 

Det inneholder mange verktøy som er nyttig for å måle besøkstrafikken til nettsider og apper. Det vil si man kan spore nettstedene man kontrollerer og interaksjoner i Android og IOS-apper.


Med Google analytics kan man få rapport og målt nettrafikken. Nettrafikk er antall besøk, unike besøkende, sidevisninger, sider/besøk, gjennomsnittlig besøkstid, fluktfrekvens, og nye besøk per time, dag eller måned. Det er også mulig å tilpasse rapporteringen. Totalt kan Google Analytics generere opptil 85 forskjellige rapporter som kan hjelpe deg med å analysere alle mulige data om trafikken på webområdet. Blant annet kan det også brukes for å måle ytelsen og hastigheter. Om koden til nettstedet er optimal. Om siden klarer å tiltrekke seg søk osv. Det kan brukes til å se hvilke innhold på nettstedet får mest oppmerksomhet og besøk, tid per besøk, hvilke annonser som tiltrekker flest besøkende til nettstedet ditt, eller spore det effekten og populariteten til markedsføringskampanjer eller reklame. Videre er det interessant å vite hvilke søkeord besøkende har funnet siden eller bloggen din gjennom og hvor de besøkende kommer fra.


Som nevnt er det gratis, men det krever at man har en Gmail konto og også ytterligere registrerer seg om man har nevnte fra før. Ved registrering får man en sporings-ID og denne må legges til på nettstedet man ønsker å måle med Google Analtics (se illustrasjon). Hvis man benytter andre Google produkter (også gratis), og deler Google Analytics dataen for nettstedet med andre Google-tjenester kan man få tilgang på flere funksjoner slik som AdWords, AdSense osv. Videre kan man velge å aktivere referansemåling. Det er anonymt og er egentlig til for Googles egen business. En bruker kan ha 50 nettstedsprofiler.

Hva ønsker jeg å oppnå med Google Analytics? Foreløpig lite som student, men det kan bli interessant å benytte det på youtube og vimeo kanalene mine. Etterhvert kanskje mer.

Det er først og fremst et verktøy for business og kommersielle nettsteder, men den gode brukervennligheten gjør det enkelt for blogger, småbedrifter og ymse til å utnytte det. Man trenger ikke mye innsikt eller teknisk forståelse for å ta det i bruk.

Hvorfor benytte dette verktøyet? Enhver nettside har som mål å få flest mulig besøk, fange publisitet, som igjen kan bety at man kan avertere og tjene penger på reklame via nettstedet, engasjere folk og evt få de til å kjøpe ting de ikke trenger. Google Analytics gir tilgang på statistikk som kan gjøre analysene og problemene enklere å løse ved at man kan lettere analysere hva som må endres og derved oppnå målene man har satt. Hvis man eksperimenterer med nettstedets komposisjon og kode kan Google Analytics være et godt verktøy til å måle effekten av dette arbeidet.

Hvordan registrere seg :
  1. Gå til Google Analytics og logg inn med din Google-konto. Hvis du ikke har en Google-konto så er det enkelt å lage en.
  2. Klikk "Registrer deg" hvis du er en ny bruker. Hvis ikke, klikker "Admin" øverst til høyre og klikk på «+ ny konto" under fanen Accounts.
  3. I "Account Name" feltet skriver du inn adressen til nettstedet ditt.
  4. Velg "http://" i dropdownmenyen og skriv inn URLen til nettstedet ditt eller domene til bloggen din.
  5. Velg din nasjonalitet og tidssone.
  6. Still inn delepreferansene på dataene dine.
  7. Velg land eller territorium for brukeravtalen.
  8. Les bruksvilkårene ("yeah right"),  så sjekk boksen som sier "Ja, jeg godtar vilkårene ovenfor."
  9. Klikk "Opprett konto".
  10. Kopier sporingskoden på neste side (anvist i bildet over).
  11. Klikk "Lagre" i Google Analytics.
  12. Åpne Dashboardet ditt i et nytt vindu.
  13. Klikk på Innstillinger på toppen av dashbordet ditt.
  14. Klikk bloggen du ønsker å oppdatere på venstre side av siden.
  15. Klikk på "Tilpass" i Themes delen.
  16. Lim inn Google Analytics-koden inn i "Beskrivelse" feltet eller klikk "Rediger HTML" og lim inn koden før "</ head>."
  17. Klikk "Lagre".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar